Podmínky zařazení vín do DEGUSTARIA

Původ vína

Kodex DEGUSTARIA je vyhrazen jen vínům z Pálavy a jejímu bezprostředního okolí. to je ovlivněno její topografií a veškerým pěstitelskými podmínkami.

Oblast DEGUSTARIA je tvořena hranicemi vybraných katastrálních území/obcí. Seznam všech vinařských obcí a viničních tratí ZDE.

KVALITA A SENZORICKÉ VLASTNOSTI VÍNA

"Kodex DEGUSTARIA přesně charakterizuje senzorické vlastnosti vín z Pálavy"

Kvalita vína – pokud víno splňuje veškeré kvalitativní požadavky (vzhled, aroma, chuť a celkový dojem) je dál hodnoceno a posuzováno z pohledu jeho senzorických vlastností,

Senzorické vlastnosti – konkrétní senzorický projev každého vína
(např. suché/sladké, s ovocným nebo květinovým aroma, tenké/mohutné tělo atd.).

Zatřídění vína do DEGUSTARIA

Všechna vína, která jsou zatříděna v DEGUSTARIU musí projít vstupní degustací a splnit podmínky statutu soutěže pro daný ročník. Při vstupní degustaci se hodnotí jejich kvalita a senzorický profil, implementuje se 100bodový mezinárodní systém. Pokud vína dosahují jednoho ze dvou senzorických profilů, jsou v DEGUSTARIU označena jako vína KLASIK nebo RESERVE. Vína, která nedosahují těchto senzorických profilů, jsou označena BEZ ZATŘÍDĚNÍ. Zatříděná vína pro daný ročník jsou vystavena v prezentační části sklepa a reprezentují současné trendy, přístupy a diverzitu jednotlivých vinařství.

Senzorický profil Klasik

Senzoricky suché nebo polosuché bílé víno s jasnou, čistou a přímou ovocnou aromatikou, bez výrazných a znatelných botrytických tónů, nebarikované, s lehkou mineralitou.

Senzorický profil Reserve

Senzoricky suché nebo polosuché bílé víno, plné a mohutné víno s výraznou aromatikou a jasným odrůdovým charakterem, opulentním patrem a dlouhou dochutí. Přípustné botrytické tóny a barrique charakter vína.

STAR VÍNO - Vína pěti typických odrůd (Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Sauvignon, Rulandské bílé, Veltlínské zelené), která dosáhla v rámci degustačního hodnocení nevyššího bodového ohodnocení, jsou nazvána STAR VÍNA a jsou vystavena v samostatné části sklepa.

Vína, která jsou zařazena do degustačního sklepa, musí pocházet výhradně z katastrů vybraných vinařských obcí a jejich viničních tratí. Výběr odrůdy, ročníku, přívlastku, cukernatosti, typu (tiché/šumivé/perlivé) a barvy vína je zcela na rozhodnutí vinaře.

"Původ vína je základní a jedinou podmínkou zatřídění a zařazení vín do DEGUSTARIA."

Všechna vína jsou ve sklepě DEGUSTARIA umístěna a prezentována na základě jejich původu, a to s jasným a viditelným označením vinařské obce a viniční tratě. Ke každému vínu je vyhotoven rodný list vína se základními věcnými informacemi o vínech, vinařství a stručný senzorický profil vína.